Schildering Weijts voor sloop behoed

De muurschildering van de Bergse kunstenaar Louis Weijts in het vervallen transformatorstation bij het ABG lijkt gered. Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) heeft het bedrag dat nodig is om het kunstwerk door een gespecialiseerd bedrijf van de slopershamer te redden, bijna bij elkaar. Dat zegt Marc van der Steen van SIEB.

Twee andere muurschilderingen in het gebouw aan de Zuid-Oostsingel, van de hand van de kunstenaars Jan Verburgt en Jan Vriens, worden niet gered. “Dat is veel te duur”, aldus Van der Steen, die zegt dat weghalen van de schildering van Weijts zo’n 7.500 euro gaat kosten. “Er is nog zo’n 500 euro nodig wil het echt rondkomen. We hopen dat met sponsoring en giften bijeen te krijgen. Maar dan nog eens 15.000 euro om de andere twee schilderingen eruit te halen, dat is echt te kostbaar.”

Voor het weghalen van de muurschildering van Weijts, die vooral bekend is van de vastenavendkunst die hij maakte, komt heel wat kijken. Een bedrijf gaat de schildering uitzagen en daarna voorzien van een stalen frame om te voorkomen dat het uit elkaar valt. Daarna wordt het ook nog opgeknapt. De schildering verhuist vervolgens naar de buurman: het krijgt een mooi plaatsje bij Kees de Mooij Fiets en Fitness. Het werk van Weijts (1905-1995) is 1.70 meter hoog en 2.40 meter breed.

Het transformatorstation is in 1948 gebouwd in opdracht van het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Bergen op Zoom (GEB). Een jaar later bracht Weijts er de schildering aan met daarin de tekst Bergen op Zoom hield zich vroom, zorgde op tijd voor voldoende stroom. Aanvankelijk dacht SIEB dat ook een andere schildering in het gebouw van Weijts was. “Maar het blijkt om drie kunstenaars te gaan”, zegt Van der Steen.

Het trafohuisje is al lang buiten gebruik. Zorginstelling tanteLouise-Vivensis heeft het terrein nodig en wil het gebouw slopen. Dat werk begint waarschijnlijk volgende maand. SIEB zag eerder een poging om het huisje als gemeentelijk monument te bestempelen stranden en zet daarom nu in op behoud van de schildering van Weijts.

BN/DeStem 24 februari 2012, Ad Goddrie

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *