Restauratie is vaak kwestie van een lange adem

Restauratie is vaak kwestie van een lange adem

Na het verwijderen van het oude dak van de watertoren, bleek het dakbeschot ernstig aangetast door zwam. Nadat dit helemaal was vervangen, kon het zinken dak worden gelegd dat het ondergelegen hout weer vele jaren zal beschermen.

Restaureren van monumenten, is leren leven met tegenvallers. “Bij elk monument dat in de steigers staat is er enorm veel werk aan vooraf gegaan in de voorbereidingen. Maar ook tijdens het werk zelf, kom je van alles tegen.”

Dat zegt de man die het kan weten. Tom van Eekelen is als ambtenaar verantwoordelijk voor de monumenten en erfgoed in Bergen op Zoom. Hij is ook degene die projecten van particulieren begeleidt. “Soms vraag je je wel eens af: moeten we nog wel met een project verder?” Maar tot nu toe is door samenwerking en verbindingen leggen elk project nog tot een goed einde gebracht, zegt hij eerlijk. Ook al zijn er af en toe zware tegenvallers. Een voorbeeld van een karwei met de nodige tegenvallers was de restauratie van de Lourdeskerk aan de Prins Bernhardlaan. Daar bleek zoveel verborgen schade in en aan het gebouw te zitten, dat het kerkbestuur moest beslissen gepland werk niet uit te voeren, naar later te verschuiven.

Tegenvallers dienen zich nu ook weer aan bij de restauratie van de monumentale watertoren aan de Parallelweg. “We hebben daar in overleg met de eigenaar er voor gekozen om de binnenboel te laten zoals ie is en eerst de buitenkant aan te pakken”, legt Van Eekelen uit. Dat leek met de nodige subsidies een te overzien karwei. Vooraf was de toren grondig ge├»nspecteerd. En was bijvoorbeeld duidelijk dat er een nieuw dak op moest komen. “Bovendien hebben we er vanwege de financiering voor gekozen dit werk over langere tijd uit te smeren. Want er zijn gewoon geen grote zakken met geld beschikbaar.”

Tot slot is hij blij met de inspanningen van de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom, oftewel SIEB. Die organisatie heeft zich met behulp van subsidies van onder meer de provincie ontfermd over het voormalige RNR-gebouw aan de Wattweg. Het is het laatste overblijfsel van de ijzergieterijen die ooit de stad domineerden. Door het gebouw wind- en waterdicht te maken, in afwachting van een nieuwe invulling, wordt voorkomen dat het zo verkrot dat het gesloopt moet worden. En intussen denkt Van Eekelen al weer verder. “Misschien kunnen er straks leerlingen van het ROC aan de slag om het als leerobject van binnen verder af te werken.”

BN/DeStem 24 december 2011, Jan van de Kasteele

Het volledige artikel was te lezen in BN DeStem (editie Bergen op Zoom) van zaterdag 24 december 2011.

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *