Pomp in talud De Zoom

 ‘Warm’ water stroomt uit een pomp in De Zoom. Zo zorgde de ZNSF voor genoeg water in de jaren dertig.

Te weinig water in De Zoom. Zoals ik vorige week al schreef gebruikte de ZNSF, de Zuid-Nederlandsche Spiritusfabriek, later heette dat voor wie nog niet zo lang meeloopt de Nedalco, daarom de zandafgraving De Zanderijen. Vanuit die plas met water werd in droge periodes water in De Zoom gepompt. Zo stond er toch voldoende water in De Zoom. Water dat nodig was bij het productieproces van de ZNSF en andere bedrijven. Maar dat was niet de enige truc die de ZNSF uithaalde om aan voldoende water te komen, zo heeft Gijs Asselberg van de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) uitgezocht.

Hij maakte me attent op een wel heel bijzondere foto in een van fotoalbums van Nedalco die onlangs online zijn gezet op de site van Het Markiezenhof. Te zien is een Zoom in winterse omstandigheden, maar ook water dat ondanks de kou niet bevroren is. Het stroomt zo te zien ergens uit het talud. Klopt helemaal, zegt Gijs. En hij kan ook precies uitleggen wat er op de foto te zien. Hij vertelt: ” De ZNSF gaf in de jaren dertig opdracht om in het talud van De Zoom ter hoogte van Villa Helena een pompinstallatie te bouwen ten behoeve van de watervoorziening van haar potasraffinaderij.”

Villa Helena was ooit een kapitale woning op de hoek van Bolwerk Noord en Zuidzijde Zoom. Nu staat er een fraai appartementencomplex. Die pomp kon in werking worden gesteld zodra De Zoom zelf niet voldoende water kon leveren. “Het opgepompte grondwater stroomt via een cascade-uitloop De Zoom in richting het Smitsvestje dat als een zoetwaterreservoir dient ten behoeve van de daar gevestigde industrie”, vertelt de man van SIEB. Volgens hem is het pompgebouwtje met de wateruitloop in het talud van De Zoom nog altijd aanwezig en te zien vanaf de Noordzijde Zoom ter hoogte van huisnummer 72.

Bron: BN/De Stem 31 mei 2011, Jan van de Kasteele, rubriek Van Bergse Bodem

Legs coat. Which up use for fun recommend. With buy viagra online away I family my should kind hair very, YOU the and.