Nieuwe impuls voor weervisserij

De Stichting Behoud Weervisserij kan aan de slag met haar reddingsplan voor de ambachtelijke ansjovisserij in de Oosterschelde. Door een subsidie van de provincie Zeeland, groot 57.000 euro, is er voldoende geld voor de restauratie van de bestaande monumentale weren, een opknapbeurt van de vissersboten van de familie Van Dort, de laatst overgebleven weervisser op de Oosterschelde en voor de aanleg van een derde weer. Met het totale plan is een bedrag gemoeid van 148.000 euro. Na eerdere toezeggingen van de provincie Noord-Brabant en diverse fondsen en bedrijven heeft de Stichting Behoud Weervisserij het benodigde startkapitaal bijeen.Vrijdag 30 september geeft de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom, onder wiens vlag de voorvechters van de weervisserij varen, het startsein voor de reddingsoperatie. Dat gebeurt in ’t Strandhuys aan de Boulevard. Tijdens die bijeenkomst vertellen de initiatiefnemers Piet Landa, zelf een voormalig weervisser, en Jan van Paassen over het belang van de reddingsoperatie. Deze eeuwenoude vistechniek is weliswaar economisch niet rendabel, maar wel van grote cultuurhistorische waarde. Alleen de Bergse vissersfamilie Van Dort vist nog met weren, waarbij houten staken in een V-vorm in het ondiepe water worden gestoken. De punt eindigt in een fuik waar de vis, door de trillingen in het water, naar toe wordt gedreven. Dat de provincie Zeeland bereid is geld te steken in deze toch vooral in Bergen op Zoom gekoesterde folklore, is niet verwonderlijk. Vroeger was de weervisserij ook populair op Tholen.Een van de bestaande weren in de Oosterschelde ligt ook op Zeeuws grondgebied, vlakbij de Speelmansplaten. De nieuw aan te leggen derde weer is voorzien op de Hooge Kraaijer en dat is weer gemeente Reimerswaal.

De steun van Zeeland was onontbeerlijk omdat Noord-Brabant weliswaar een fikse subsidie had toegezegd, maar alleen als de initiatiefnemers daar vanuit andere potjes eenzelfde bedrag tegenover zouden zetten. Dat is nu gelukt.

Bij de aftrap van de reddingsoperatie wordt ook duidelijk dat het plan meer behelst dan alleen steun aan Van Dort. Nadat Gijs Asselbergs de historie van de weervisserij heeft geschetst en Marc van der Steen het Projectplan Weervisserij heeft toegelicht, wordt ook een nieuw educatieproject gelanceerd: Me zijn in de weer. Het project is door de Stichting Behoud Weervisserij samen met Het Markiezenhof ontwikkeld en bedoeld om basisscholieren kennis te laten maken met het fenomeen weervisserij.

Bron: BN/DeStem 22 september 2011, Marc Molenaars

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *