Nedalco mag niet op toren

De naam Nedalco mag niet op de monumentale schoorsteen van de voormalige alcoholfabriek in Bergen op Zoom komen te staan. De Welstandsmonumentencommissie is daar tegen, omdat de pijp nooit in de geschiedenis de naam van de fabriek vermeldde.
Dat advies heeft de Welstandsmonumentencommissie zopas aan het Bergse college van B en W uitgebracht. Het college neemt zelf het uiteindelijke besluit, maar het volgt doorgaans de adviezen van de commissie.De schoorsteen is inmiddels het enige restant van Nedalco. Hij is nu gezamenlijk eigendom van de stichting BOEi (die zich bezig houdt met industrieel erfgoed) en het Monumentenfonds Brabant. Zij restaureren de oorspronkelijk 75 meter hoge pijp. De bovenste 15 meter zijn eraf gesloopt, omdat de constructie daarvan in heel slechte staat verkeerde. De eigenaren, verenigd in de Stichting Schoorsteen Nedalco, willen die top niet opnieuw opmetselen, maar hem vervangen door een stalen opbouw. Dat scheelt in werk en in toekomstige onderhoudskosten en geeft de schoorsteen bovendien een bijzondere uitstraling.

De Welstandsmonumentencommissie en het college hebben hiervoor inmiddels groen licht gegeven. Maar op het stalen gedeelte ook nog in grote letters de naam Nedalco vermelden, zoals de stichting wilde, gaat de commissie te ver; dat zou in strijd zijn met de historie van de schoorsteen.

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *