Gemeente onderzocht bodem Nedalco wél

Een schoorsteen. Voor de rest is van de Nedalco niks meer over. Een kale vlakte waar de sloper regeert. Die is bezig met de laatste restjes puin te ruimen van wat eens de industriële trots was van Bergen op Zoom. foto Jan van de Kasteele

Vóór de aankoop van het Nedalco-terrein in 2004 heeft de gemeente Bergen op Zoom wel degelijk bodemonderzoek verricht. Dat meldt het college van B en W, in weerwoord op het Comité Verontruste Burgers. Dat trok na bestudering van documenten de conclusie dat de gemeente niet goed had opgelet.

“In het stadskantoor ligt een enorme stapel bodemrapporten”, zegt wethouder Ton Linssen. Dat het comité die niet heeft kunnen lezen, bestrijdt hij. “Het is stomweg te veel om te kopiëren en op te sturen. Maar we hebben de comitéleden meerdere malen gezegd dat ze alles mogen inzien en dat we zelfs een deskundige ambtenaar erbij zetten die alle vragen meteen kan beantwoorden. Dat aanbod geldt nog steeds.” Volgens het gemeentebestuur geeft ook het destijds gereserveerde bedrag voor saneringen, 360.000 euro in totaal, een vertekend beeld. “In de begroting voor Bergse Haven was veel meer begroot voor bodemzuivering. Ook in allerlei andere posten zaten bedragen daarvoor verwerkt. Zo was een groot deel van de begrote kosten voor infrastructuur in feite gereserveerd voor oplossingen voor vervuilde grond.” Over welk bedrag het destijds dan in totaal ging, en of dat in de buurt kwam van de nu gereserveerde 17 miljoen euro, kon het college niet zeggen. Bij de aankoop van het fabrieksterrein – over de prijs is nog steeds ruzie – is afgesproken dat de gemeente alle saneringskosten betaalt.

Het Comité Verontruste Burgers heeft al eerder laten weten nog lang niet klaar te zijn met eigen onderzoek naar het financieel debacle van Bergse Haven. Het eist met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur allerlei documenten op, waaronder taxatierapporten en besprekingsverslagen van de toenmalige stuurgroep.

Linssen zegt dat het college het comité alle medewerking wil verlenen. Maar hij erkent intussen stevig te balen van de steeds weer opduikende gegevens uit het verleden van Bergse Haven, dat inmiddels een doorstart heeft gemaakt onder de naam Schelde Veste. “Het is een shitdossier”, vindt de wethouder. “We werken heel hard om het project op de rails te krijgen en de verliezen te beperken. Maar door steeds weer negatieve publiciteit krijgt ook de gemeenteraad angstzweet. Die dreigt het vertrouwen in de nieuwe ontwikkelingen te verliezen. Soms maakt mij dat moedeloos.”

Bron: BN/DeStem 28 juli 2011, Niels Herijgens

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *