Fotocollectie P.J. van Mechelen NV overhandigd aan het Markiezenhof Historisch Centrum

Op woensdagmiddag 4 juli 2012 overhandigde ing. Cees Boerhout, oud-directeur van IJzergieterij en Machinefabriek Asselbergs-Holland en bestuurslid van Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom, de unieke fotocollectie en documentatie waaronder de 6 complete jaargangen van het personeelsblad MAGIES van P.J. van Mechelen NV. P.J. van Mechelen NV is een voormalige Machinefabriek en  Smederij, en IJzergieterij, opgericht in 1869. Het is t/m 1995 een familiebedrijf geweest. De onderneming heet sinds 2004 bij de verhuizing naar nieuwe huisvesting in Halsteren Van Mechelen Lifting Gear, verwijzend naar hijs-en hefwerktuigen als bedrijfsactiviteit. Al meer dan een eeuw ontwerpt, fabriceert en levert Van Mechelen Lifting Gear hijs-en hefwerktuigen met inbegrip van kraan blokken, kabel blokken, dek blokken, schoven, wartels, stopcontacten, turn-gespen, haken, enz. Standaard en op maat gebouwd, waarbij de belasting kan variëren van 1 tot 5.000 ton en meer. Van Mechelen Lifting Gear opereert wereldwijd op markten als scheepsindustrie, offshore, bagger-en havenindustrie.

Cees Boerhout blikte met de 25 aanwezigen in het informatiecentrum van het Markiezenhof terug op het verkrijgen van de fotocollectie door SIEB. De laatste directeur van P.J. van Mechelen, de heer Louis van Mechelen, heeft de collectie in 2010 geschonken aan SIEB, omdat hij vreesde dat als hij er niet meer is de collectie wellicht zou verdwijnen. SIEB was al gauw van mening dat de unieke collectie van bijna 800 foto’s op de best mogelijke plaats zou moeten worden bewaard en voor het publiek toegankelijk moet zijn. De keuze voor het Markiezenhof Historisch Centrum was voor ons als SIEB dan snel gemaakt. Bijzonder van de overhandiging was de heer Louis van Mechelen (bijna 89 jaar) erbij aanwezig was, evenals de heer Henk van Westenbrugge, directeur van Van Mechelen Lifting Gear.

De volledige toespraak van Cees Boerhout: Toespraak Cees Boerhout overdracht fotocollectie P.J. van Mechelen.

Vervolgens toonde SIEB een greep van zo’n 60 foto’s uit de collectie op een beeldscherm.

Tenslotte nam Mireille Franken, hoofd publiek en collecties van het Markiezenhof Historisch Centrum, het woord. Ze sprak haar waardering uit voor de buitengewone wijze van aanlevering: goed gerubriceerd en zeer goed en uitgebreid beschreven foto’s. Ze vindt de collectie heel bijzonder vanuit cultuurhistorisch en industrieel erfgoed perspectief, een prachtige aanvulling op de indrukwekkende collectie van het Markiezenhof. Ze schat in dat in januari 2013 de fotocollectie voor het publiek te raadplegen is in de Beeldbank. De formele overdrachtshandeling bestond uit het tekenen van de schenkingsovereenkomst door Cees Boerhout en Mireille Franken.

De bijeenkomst werd besloten door het heffen van het glas.

SIEB, 4 juli 2012

V.l.n.r.: Henk van Westenbrugge, Louis van Mechelen, Cees Boerhout, Mireille Franken

De schenkingsovereenkomst is getekend, de handdruk bezegelt de overdracht

Met belangstelling luisteren de genodigden naar Cees Boerhout en Mireille Franken

 

Cees Boerhout aan het woord

Mireille Franken aan het woord

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *