Feestelijke onthulling muurschildering Louis Weyts

De muurschildering ‘BERGEN OP ZOOM HIELD ZICH VROOM, ZORGDE OP TYD VOOR VOLDOENDE STROOM’, gemaakt door de Bergse beeldend kunstenaar Louis Weyts wordt op vrijdag 27 mei feestelijk onthuld door wethouder Arjan van der Weegen en Hans & Kees de Mooij van Kees de Mooij Fiets en Fitness. Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) heeft de muurschildering van de sloop gered. Dankzij Kees de Mooij Fiets en Fitness is de muurschildering voor het publiek blijvend te bekijken. Het bedrijf bestaat dit jaar 50 jaar.

Louis Weyts (1905-1995) heeft de muurschildering in 1949 aangebracht in het transformatorstation aan de Zuid-Oostsingel 39. Het is in 1948 gebouwd in opdracht van het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Bergen op Zoom (GEB) voor de verwachte uitbreiding van de industrie die gepland is op Plein 13. Het transformatorstation staat bij de bouw tegen de Ligafabriek en voorziet het bedrijf van elektriciteit. Het gebouw vertegenwoordigt de bouwstroming van het ‘Nieuwe Bouwen’, een internationale verzamelnaam voor verschillende bouwstijlen en radicale stedenbouwkundige vernieuwingen uit de periode 1915 tot circa 1960. Het transformatorstation aan de Zuid-Oostsingel 39 was een van de weinige gebouwen in Bergen op Zoom, en zeker het enige industrieel erfgoed, dat het ‘Nieuwe Bouwen’ vertegenwoordigde. In het gebouw kwam het kenmerkende gebruik van nieuwe bouwmaterialen zoals beton en glas voor en liet het niet meer in ritme geplaatste kozijnen en ramen zien. Het gebouw is in april 2012 gesloopt.

SIEB heeft zich hard gemaakt voor het behoud van het transformatorstation. Toen dat niet bleek te lukken heeft SIEB ingezet voor het behoud van de muurschildering van  Louis Weyts. Het plan omvatte het uitzagen en verplaatsen naar het naastgelegen Kees de Mooij Fiets en Fitness. In 2012 was hiervoor voldoende geld bijeengebracht. Drie jaar later lukte het om voldoende geld bij elkaar te brengen voor de restauratie en goede presentatie van de muurschildering.

Het programma op 27 mei:

10.30 uur        Ontvangst

11.00 uur        Inleiding over transformatorstation & muurschildering door Marc van der Steen, voorzitter van SIEB

11.10 uur        Kees de Mooij over het 50-jarig bestaan van Kees de Mooij Fiets en Fitness

11.20 uur        Arjan van der Weegen, wethouder cultuur gemeente Bergen op Zoom

11.30 uur        Onthulling door Arjan van der Weegen en Hans & Kees de Mooij

11.35 uur        Slotwoord door Marc van der Steen

12.00 uur        Einde bijeenkomst

Lees hier het dossier van de muurschildering: Informatie proces trafostation en muurschildering 2010-2016 SIEB

De muurschildering van Louis Weyts. Foto: Evelyne Dierikx en Pim Nuijten

De muurschildering van Louis Weyts. Foto: Evelyne Dierikx en Pim Nuijten

Het in 2012 gesloopte transformatorstation. Foto Evelyne Dierikx en Pim Nuijten

Het in 2012 gesloopte transformatorstation. Foto Evelyne Dierikx en Pim Nuijten

Logo 50 jaar de Mooij

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *