Een stalen constructie vormt straks de top van de schoorsteen van Nedalco in Bergen op Zoom

Industrieel erfgoed in Eibergen, dat als voorbeeld dient voor de Nedalcoschoorsteen. Alleen over de letters is nog twijfel. foto Stichting BOEI

Eigenaar Stichting Schoorsteen Nedalco is niet van plan de bovenste 15 meter er terug op te metselen, maar heeft van de gemeente een vergunning gekregen om een stalen top te plaatsen. “De eigenaar wil er iets bijzonders van maken”, zegt wethouder Ad van der Wegen (Monumenten). “De schoorsteen is nu sober, doelmatig. Met een stalen constructie erbovenop is het een landmark. Iets dat opvalt. Als gemeente zijn we hier zeker niet ongelukkig mee.” Van der Wegen noemt het ‘gedurfd’ wat de Stichting Schoorsteen Nedalco wil. “Het zal zeker tot discussie leiden”, denkt hij. De bouwvergunning is ondertussen na een positief advies van de welstandsmonumentencommissie afgegeven en ligt ter inzage.

Inmiddels praten de eigenaar van de schoorsteen en de Welstandsmonumentencommissie over de volgende stap: het aanbrengen van de naam Nedalco op de stalen constructie. “Er is vooroverleg gaande. De welstandsmonumentencommissie is hier weer niet gelukkig mee want er heeft nooit een naam op de schoorsteen gestaan”, aldus de wethouder. Van der Wegen sluit niet uit dat de Stichting Schoorsteen Nedalco de stalen constructie ook gaat verlichten. Elders in het land heeft BOEI, nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed, ook al schoorstenen van een stalen constructie voorzien. Daarbij is vaak verlichting aangebracht, soms zelfs in felle kleuren. Voorbeelden zijn schoorstenen in IJlst en Eibergen. BOEI is samen met het Brabants Monumentenfonds de drijvende kracht achter de Stichting Schoorsteen Nedalco.

Met de stalen constructie erop piekt de schoorsteen straks naar meer dan 75 meter. Daarmee is die van verre al te zien. Overigens moet er nog wel een en ander gebeuren voordat de constructie kan worden geplaatst. Het opmetselen van de schoorsteen, tot de hoogte waarop het staal gaat rusten, is nog bezig. “De aannemer heeft het werk pas weer hervat”, zegt Tom van Eekelen, ambtenaar monumenten van de gemeente.

Van de schoorsteen zijn in het verleden, toen het bouwsel nog van alcoholfabrikant Nedalco was, al meters afgehaald omdat de top te onstabiel was geworden en gevaar opleverde voor de omgeving. Toen het restauratiewerk begon, bleek dat nog meer meters boven in de schouw slecht waren. Die zijn er eerst afgehaald voordat er weer opgemetseld kon worden.

Bron: BN/DeStem 28 juli 2011, Jan van de Kasteele

Reageren op dit bericht

Via onderstaand formulier kunt u een reactie op dit bericht achterlaten.

Uw e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. De verplichte velden zijn gemarkeerd met een *